clock
tour
admin
Önkormányzat

Fenntartható szikes és vizes élőhely-rehabilitációs program védett területeken

A pályázat megvalósításában a vezető partner Mórahalom Városi Önkormányzat, partnerei a Kiskunsági Nemzeti Park és a Pécskai Önkormányzat.

A „Fenntartható szikes és vizes élőhely-rehabilitációs program védett területeken” című, ECOREHAB2 rövidítésű, (HURO/1101/162/1.3.1 kódjelű) projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében valósul meg, a 2012.10.01 és 2013.10.31. közötti időszakban.

A pályázat megvalósításában a vezető partner Mórahalom Városi Önkormányzat, partnerei a Kiskunsági Nemzeti Park és a Pécskai Önkormányzat.

A jelenlegi pályázat a folytatását jelenti a múlt év áprilisában zárult, FENNREHAB HURO megjelölésű pályázatunknak, melynek nyomán a Nagyszéksósi Bivalygulya életfeltételeit javíthattuk az eszközbeszerzések, és a fedett bivalybeálló kialakítása révén, valamint a bivalyok megfigyelését szolgáló egyéb épületek – az Oktató, bemutató ház, és a Képzési, mérési központ megvalósítása is a pályázat részét képezte.

A mostani fejlesztés a korábbi, Nagyszéksós-on begyűjtött kedvező tapasztalatok Tanaszi-semlyékre történő kiterjesztésére irányul, egy ún. Ifjú kutatók háza, és egy részben fedett bivalybeálló kialakítása által, valamint a Tanaszi-semlyék ökológiai egyensúlyának helyreállítása érdekében az állatok legeltetése céljából egy közel 40 ha-os terület körbekerítése történik, ahol az állatok szabadon legelhetnek.

A fejlesztés megvalósításában partnerünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, az ő részükről az állatok megfigyeléséhez szükséges eszközök beszerzése történik.

Romániai partnereink pedig az előző pályázatban foglalt beruházásuk továbbfejlesztését tűzték ki célul, a bivalytelep továbbfejlesztésével és egy látogatóközpont kialakításával.

A pályázat – mindhárom partnert érintő, teljes bruttó költségvetése 695.149,6 EUR, melyből városunkra jutó fejlesztési költség 276.066 EUR.

Ebből az összegből az ERFA támogatás, és a hazai társfinanszírozás összege közel 262,000 EUR összeg (azaz mintegy 95 %-os támogatási intenzitással tudjuk a fejlesztést megvalósítani).

A fejlesztés közös megvalósulása:

A közös, szikes és vizes élőhely rehabilitációs és megelőzési program a Maros folyó árterében, valamint a védett mocsaras területeken valósul meg, annak érdekében, hogy hosszú távon valósuljon meg az említett területek védelme, egy hatékony együttműködésen alapuló természetvédelmi tevékenység keretében.

A projekt hozzáadott értéke:

A projekt hozzájárul a román-magyar határ menti rehabilitációs program fejlesztéséhez, valamint egyéb rehabilitációs programok hatékony megvalósulásához más régiókban, melyek hasonló környezeti problémákkal küzdenek.

A fejlesztési terület elméleti és gyakorlati helyszínt egyaránt biztosíthat környezeti tréningekre, gyakorlatokra, kutatásokra.

A helyszín szintén lehetővé teszi a diákok ökológiai szempontú oktatását (diákcsere programok, erdei iskolák, ökológiai zöld programok).

A projekt közvetlen célcsoportjai:

1. Természetvédő egyesületek, szervezetek, kutatók, kutatócsoportok, oktatók, helyi önkormányzatok,

2. Mezőgazdaságban dolgozó privát személyek és farmok (akik célja a környezettudatos gazdálkodási formák, a környezetbarát termelési módszerek disszeminációja),

3. Diák és iskolai csoportok ,

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.hungary-romania-cbc.eu


www.huro-cbc.eu

Partnereink:

1.) Pécska:

http://www.pecica.ro/

2.) Kiskunsági Nemzeti Park

http://knp.nemzetipark.gov.hu/

A projekt hivatalos honlapja:
www.ecorehab2.pecica.ro

 VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››