clock
tour
admin
Önkormányzat

Fenntartható vizes infrastruktúra menedzsment létrehozása a magyar – román határmenti régióban

Mórahalom Városi Önkormányzat az „ESUWATER” c. projektet a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósítja meg, az Európai Unió támogatásával

HURO/1101/102/1.3.2.

Mórahalom Városi Önkormányzat az „ESUWATER” c. projektet a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósítja meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával.

A fejlesztés célterülete Magyarországon Mórahalom és térsége, valamint román oldalon a kapcsolódó határmenti területeknél Zsombolya városa. A projekt fő célja Mórahalom és térsége vízellátási gondjainak enyhítése, valamint a megfelelő vízkészlet-állomány egész évben való biztosítása, a vízellátás-biztonság növelése közös magyar-román vízgyűjtő-fejlesztési beruházás megvalósítása által, valamint Zsombolya város belvízproblémáinak megoldása.

A megvalósításban Mórahalom Városi Önkormányzat partnere a romániai Zsombolya önkormányzata, és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A mórahalmi fejlesztés lényege, hogy a VI. kerületben egy víztározó kerül kialakításra, mely a szélsőséges csapadékeloszlás hatásait enyhíteni tudja, és a bőséges csapadék mennyiségét összegyűjtve és tárolva a száraz időszakban lehetőséget nyújt a mezőgazdasági földterületek öntözésére.

Zsombolya városában a belvíz okoz olyan jellegű problémát, mely probléma orvoslását jelen pályázat kereti között kívánják megoldani: összesen kilenc utca tekintetében létesítenek csapadékvíz-csatornát.

Az ATIVIZIG ökológiai célú vízvisszatartó műtárgyat és szivattyútelepet, valamint vízminőség- és vízhozam - mérő vízrajzi mérőállomás létrehozását kezdi meg a pályázat keretei között.

A projekt ünnepélyes nyitórendezvényét 2013. május 30-án tartották a mórahalmi városházán, ahol Nógrádi Zoltán Mórahalom város polgármestere, illetve Postelnicu Darius Adrian Zsombolya polgármestere is tájékoztatta a jelenlévőket a pályázati programról.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott támogatás, kiegészülve az állami hozzájárulás mértékével valamint az önerő összegével, a 3 partner viszonylatában összesen bruttó 1.309.952 Eurót foglal magában, amelyből

- 476.520 Eurót fordíthat Mórahalom Városi Önkormányzat a fejlesztésre - 95 %-os támogatási intenzitással,

- 634.292 Eurót költhet Zsombolya Városa a belterületi csapadékvíz-csatorna hálózat bővítésére - 98%-os támogatási intenzitással, valamint

- 199.140 Euróból valósítja meg beruházását az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, 100 %-os támogatási intenzitás mellett.

A projekt megvalósításának időszaka: 2012. november 01. – 2014. október 31.

További információ: Dr. Bíró Mónika projektmenedzser (62/281-022 / 164-es mellék)

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.hungary-romania-cbc.eu


www.huro-cbc.eu

Partnereink:


1.) ATI-VIZIG:

http://www.atikovizig.hu/

2.) Zsombolya (Románia):

http://www.jimbolia.ro/

 VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››