clock
tour
admin

Homokháti ínyencségek hétvégéje a Mini Hungary Parkban

2016.09.15. 13:48

Megint attrakció lesz a Mini Hungary Parkban. Ezen a hétvégén a homokháti és az alföldi borok mellett megint kulináris különlegességekkel várják a látogatókat a mórahalmi makett múzeumban.

A történelmi makett park kulináris hétvégét rendez alföldi és főleg homokháti ínyencségekből.

Az ásotthalmi és soltvadkerti borkóstolók mellé most ingyenesen lehet ízlelni alsó-tanyavidéki kecskesajtot és hozzá mórahalmi savanyúságot. Az ételek bemutatkozása különleges alkalom lesz. Mindkét anyagot helyi illetőségű családi vállalkozás gyártja, múltat idéző házias ízek fogják elvarázsolni a vendégeket. A kecskesajt a mórahalmi Bandi Tanya jóvoltából kerül a porondra, akik 6 féle ízesítéssel kínálják az egyedi sajtokat. Régen a szegények tehenének tartották a kecskét, ma inkább kuriózum. A húsa, a teje és a sajtja is. A teje zsírosabb a tehéntejnél, mégis könnyebben emészthető, mert a tejzsír igen apró golyócskákból áll. Laktóz tartalma (tejcukor) pedig némileg alacsonyabb a tehéntejénél. A savanyúság pedig hordóból lesz kimérve, Nagy Imre termelő jóvoltából. A kóstoló tányérra savanyított káposzta, paprika, uborka, paradicsom és vöröshagyma kerül. A település és környezetének mezőgazdasági hagyományai, az Homokháton termesztett zöldségek magas beltartalmi értéke és változatossága megkívánja azok tartósításának lehetőségét is. Az alkalmazott tartósítási eljárás a magyar vidéki kultúra hagyományos eljárása, az erjesztés valamint a hidegen savanyítás. A magyar gasztronómiában jelentős szerepet elfoglaló savanyúságok egyedülállóak. Ízük és elkészítési technológiájuk a magyar konyha jellegzetessége és specialitása, így méltán kívánhatják meg a nemzeti értékek között történő nyilvántartásukat. Itt lesz a lehetőség, hogy erről magunk is meggyőződhessünk.


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Szekszárdon szerezte meg első idegenbeli pontját a Mórahalom

(2016.09.19. 08:53)

Hátrányból felállva játszott döntetlent Szekszárdon a Mórahalom, amely először szerzett pontot idegenben a szezon során.
Bővebben... ››

Fedezze fel Mórahalom környékét quaddal!

(2016.09.16. 16:20)

A Homokháti Quad Safari egész évben, mind a négy évszakban várja a quadozni vágyókat.
Bővebben... ››

Alkotói pályázat fiataloknak

(2016.09.16. 10:32)

Papírra vetve címmel kötetlen témájú pályázatot hirdet szépirodalmi és képzőművészeti alkotások antológiai kiadására a Rotary Club Mórahalom Egyesület.
Bővebben... ››

További hírek ››