clock
tour
admin

Humán erőforrások

A vállalkozások sikeres működésének egyik legfontosabb elemét jelenti a megfelelő munkaerő.

Mórahalmon és vonzáskörzetében igyekvő, szorgalmas, újdonságok felé nyitott, képzett munkaerőt talál a befektető. A helyi munkaerő szakértelme, tapasztalata, magas szintű teljesítőképessége állja az összehasonlítást a nyugat-európai társaival, ugyanakkor bérköltsége és ezáltal a termelési költségek nagyságrendekkel alacsonyabbak, de az országos átlagtól is mintegy 25 százalékkal elmaradnak.
 
Munkaerőpiaci helyzet

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a befektetők számára számos kedvező elemet tartalmaz, hiszen a szabad munkaerő lekötését több kormányzati és helyi támogatási kedvezmény segíti. A térségben a regisztrált munkanélküliek aránya 11% körüli. A térségi munkaerő kínálatra jellemző, hogy egyaránt megtalálhatóak a precíz szakmunkára és magas fokú innovativitást igénylő szellemi munkára alkalmas dolgozók. A térségre jellemző, hogy több száz ipari, gazdasági és szellemi érdeklődésű ember csak Szegeden talál munkaalkalmat, és szívesen változtatnának ezen, ha lenne rá alkalmuk a lakóhelyük közelében. A helyi munkaerőpiac a Nyugat-európaihoz hasonló azzal a különbséggel, hogy itt az átlagkeresetek alacsonyabbak. Az átlagkeresetek a magyarországi átlagot mintegy 25%-kal alulmúlják.
A vállalkozások között a kisvállalkozások dominálnak. Magas az önfoglalkoztató jellegű vállalkozások száma is. A legnagyobb foglalkoztatók térségi szinten az önkormányzatok.

Képzettség, képzési lehetőségek

A térség munkaerejének szaktudását a Szegeden található oktatási intézmények és szakirányok határozzák meg, ugyanis az általános iskola elvégzése után közép- és felsőfokú továbbtanulásra szinte csak ott nyílik lehetőség. Mórahalmon ebben a tekintetben kiemelt figyelmet igényel, ugyanis létrehozták a városi, térségi speciális adottságokhoz igazodó szakképzést a 9-13 évfolyamos tanulók számára, valamint az élethosszig tartó tanulási rendszer céljaihoz igazodó felnőttképzést.
A Móra Ferenc ÁMK-ban az alapfokú oktatások kívül a középfokú szakképzés keretei között elsajátítható a falusi vendéglátó, középfokú szakközépiskolai képzésként pedig gyógymasszőr és fizikoterápiás asszisztens szakmák. Felnőttképzés keretében elsősorban a térségi adottságokhoz igazodóan a mezőgazdasági, erdészeti, kertészeti, bio-termesztési és borászati szakirányokat oktatják, de a Szakiskola bármilyen szakirányban vállal oktatásszervezői tevékenységet a beruházók igényei szerint.
A K+F tevékenységek területén Szeged a főváros után a második helyet foglalja el a hazai rangsorban.

A megyében a középfokú oktatási intézményekben (szakmunkásképzőkben és szakközépiskolákban) a következő szakmák sajátíthatók el:
- műszaki szakmák: elektrotechnikus, mechanikus, informatikus, műszerész, géplakatos, hegesztő, épület-villamossági technikus, asztalos, építőipari szakmák,
- élelmiszeripari szakmák: húsipari szakmunkás, sütőipari szakmunkás, tejtermékgyártó, baromfiipari technikus, laboráns
- egyéb: erdész, vegyész, mérlegképes könyvelő, számviteli ügyintéző, bel- és külkereskedelmi üzleti ügyintéző, gazdasági informatikus, stb.

A Szeged egyetemeiről és főiskoláiról kikerülő felsőfokú végzettségű szakemberek a szellemi foglalkozások széles skáláját képviselik: jogászok, közgazdászok, természettudományi végzettségűek, különféle szakirányú menedzserek, élelmiszeripari mérnökök és gépészek, orvosok, gyógyszerészek, kutatók, tanárok.

A középfokú végzettségűek 60%-a, a felsőfokú végzettségűek 100%-a kommunikál valamilyen idegen nyelven, legtöbben angolul és németül. Ezeken kívül a leggyakoribb nyelvek a francia, az olasz és a spanyol. Még mindig sokan beszélnek oroszul. Az idegen nyelvet beszélők 20%-ának nyelvtudása felsőfokú.

Mórahalom jól működő kapcsolatokat épített ki a közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, ezért bármikor naprakész információkat tudunk beszerezni a frissen végzett szakemberekről. A gyakorlott dolgozókról és munkanélküliekről a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ városunkban működő kirendeltsége tud aktuális információkkal szolgálni.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››