clock
tour
admin

Közmeghallgatás csütörtökön az Aranyszömben - online tudósítás

2016.09.15. 19:43

Nógrádi Zoltán, Mórahalom város polgármestere  közmeghallgatást tartott csütörtökön az Aranyszöm Rendezvényházban. Szó volt többek között a város gyógyhelyminősítéséről, az új városközpont kialakításáról, az új beruházásokról - sportcsarnok, uszoda, idősek garzonháza - és az oktatási infrastruktúra bővítéséről is.

19.40 óra: az előzetesen beérkezett kérdések mellett a helyszínen is van lehetőség kérdezni a város első emberétől.

19.30 óra:
Hova ez a sok a fejlesztés? - kérdezhetik akár jogosan is, vetette fel zárásként a polgármester. - Mi erre tettük fel az életünket, a jövőnek építünk. A gyerekeinket, az unokáinkat itt tarthatja a városunk, ha az folyamatosan fejlődik - hangsúlyozta. A városunkat védve, felelőssen gondolkodva menjenek el szavazni és mondjanak NEM-et a kötelező betelepítésre - kérte végül a lakosságot a népszavazással kapcsolatban.19.20 óra:
a rendészet munkájáról, feladatairól esik szó. A külföldi vendégmunkások regisztrációja, az illegálisan itt tartózkodók kiszűrése, illegális szállásoltatás fokozott ellenőrzése; közterületi igazoltatások;  gazos, elhanyagolt magán- és közterületek feltérképezése;nillegális hulladék-elhelyezés feltérképezése; migrációs jelzésadás, rendezvény biztosítás mind-mind a feladatok közé tartozik. Nógrádi Zoltán hangsúlyozza, hogy a 2015. év hasonlítva 2014-hez a településen összesen 11%-kal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Természetesen a migrációs nyomás is szóba kerül. - Nem vagyunk érzéketlenek az emberi nyomorúság miatt, de a város határmenti településként nagyon ki volt téve a migrációs nyomásnak. A város nem tudná elviselni, hogy ez újra megtörténjen - hangsúlyozta.

19.10 óra:
a lakossági hulladékkezelésről esik szó. A gyűjtőedények kiosztását követően, illetve a szelektív gyűjtés népszerűsítésére tartott egy hetes fórumsorozat eredményeként a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiség nagyságrendekkel növekedett - emeli ki a város polgármestere. A kommunális hulladék mennyisége azonban érdemben nem csökkent sőt egyes gyűjtési napokon az is tovább növekedett.Azt azonban sajnálatosan tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban a város területén kihelyezett közterületi hulladékgyűjtő edényeket rendszeresen háztartási hulladékkal hordják tele - ad hangot aggályának Nógrádi Zoltán.

Szóba kerül a külterületi hulladékszállítás és külterületi hulladékgyűjtő edények is.

Hulladékszállítási rend változása 2016. október 1-től

Kommunális gyűjtés minden héten:
Hétfőn északi városrész
Kedden déli városrész

Szelektív gyűjtés:
Páros héten csütörtökönként északi városrész
Páratlan héten csütörtökönként déli városrész

Hamuszállítás: MEGSZŰNIK, a hamut a kommunális gyűjtőedénybe kell elhelyezni.

19.05 óra:
a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő bejárat bővítése a beszámoló következő pontja. A fürdő bevételeit, forrásait nem vonja ki a város, hanem befekteti azokat - hangzik el a város polgármesterétől.19 óra:
a település CSOK-programja a téma. Egy komplex otthon- és munkahelyteremtő kedvezményrendszerrel és a lakásépítéshez nyújtott készpénztámogatással várja a családokat a város - hangzik el. A programhoz kapcsolódó honlapon minden információ megtalálható a munkalehetőségekről, a kedvezményes árú építési telkek árairól, méretéről, közmű ellátottságáról, a vásárláshoz kapcsolódó egyéb tudnivalókról. 

A három gyermekkel rendelkező vagy három gyermeket vállaló családok részére egyszeri 1 millió forint, a két gyermekes családok részére pedig 500 ezer forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt társas és -, családi ház építéshez, új lakás vásárláshoz a város. Továbbá tervezés, illetve művezetési támogatás 250 ezer forintig.

18.55 óra:
a következő szakasz a város iparfejlesztését érinti. 1998-ban egy 10 hektáros ipari park kezdte meg működését a városban, ez már a 10-szeres területté, 100 hektáros övezetté bővült, ahol most 89 vállalkozás működik.18.45 óra:
a város oktatási infrastuktúrája a következő téma, amely a következő évek egyik legfontossabb feladata - hangsúlyozza Nógrádi Zoltán. Az egyházi és az állami iskolák is bővülni fognak - hangzik el.

18.40 óra:
a Mórakertes épületek sorsa is szóba kerül. Elhangzik, hogy az épületek egyrészt bérbeadásra kerültek, másrészt üres területre várhatóan zöldségszárító üzem épül.

A város kulturális kínálata is terítékre kerül, középpontbana  roppant sikeres lovas színházzal, amelynek előadásaira az egész országból érkeztek vendégek.

18.30 óra:
a Szent János turisztikai övezet bemutatása, fejlesztése a következő kérdéskör. Itt épül az új sportcsarnok - ami már karácsonyra elkészül és akár nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas - és a Sziksós pihenőpark, jégkorcsolyás terasszal és sétánnyal.

Az új sportcsarnok épülete mellett a Móradomb körúton épül majd meg a tervek szerint az uszoda. Ez egy új eleme is lehet egy későbbi fürdőbővítésnek. A Mini Hungary Park szomszédságában pedig termálfalu épülhet, mint új városrész, amely termálvizet hasznosít majd. A termálfaluban elsőként a Közösségi Épület lesz felhúzva, ez 60 fő befogadására alkalmas, nappali idősellátást nyújtó intézmény lesz. A Kossuth parkban pedig Idősek garzonháza épülhet, összesen 23 önálló lakással.18. 20 óra:
az új városközpont kialakítása a következő téma. A Tömörkény utca és a Röszkei út közé fog összpontosulni pihenőparkkal, rendezvénytérrel és bowling klubbal. A Szegedi úttól a Tourinform irodáig sétáló utcát kívánnak kialakítani.A városháza és a piac csarnok közötti tér is megújúl.18.15 óra:
Milyen új funkciót kap az iparcikk áruház? Erre a kérdésre ad választ Nógrádi Zoltán.18. 08 óra:
az első téma a város gyógyhelyminősítése. A gyógyhely megnevezés egy terület megjelölésére akkor használható, ha azt az OTH gyógyhellyé nyilvánítja:

- Természetes gyógytényezővel rendelkezik (gyógyvíz, éghajlat, stb.)
- Gyógyintézményi feltételei biztosítottak
- Környezeti feltételek adottak (levegő tisztaság, megfelelő zajszint, stb.)
- pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége biztosított

Mórahalom sorban az ország 22. gyógyhelye - Szeged és Makó sem szerepel a listán - árulja el a polgármester. Számos új fejlesztés kapcsolódik majd a gyógyhelyfejlesztéshez, így többek között zenepavilon és harangjáték is lesz majd a városban, amennyiben a pályázatok sikerrel zárulnak.

18.05 óra:
Nógrádi Zoltán köszönti az egybegyűlteket és elmondja, hogy a közgyűlésre érkezők a bejárat előtt láthatták a város új tűzoltóautóját.

18 óra:
megtelt az Aranyszöm Rendezvényház nagyterme, hamarosan kezdődik a közmeghallgatás.A közmeghallgatást a helyi tévében élőben követhetik nyomon az érdeklődők. A közmeghallgatáson szó lesz többek között a város gyógyhelyminősítéséről, az új városközpont kialakításáról, az új beruházásokról (sportcsarnok, uszoda, idősek garzonháza) és az oktatási infrastruktúra bővítéséről is.VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››