clock
tour
admin
Önkormányzat

Megújuló mintatanyák Mórahalmon

A projekt célja az alternatív energiahasznosítással és háztartási rendszerekkel megvalósuló minta tanyák kialakítása és azok működés közbeni bemutatása.

A helyi és globális környezetünk állapota folyamatosan romlik. A légkörben felhalmozódott emberi tevékenység termelte gázok klimatikus változásokat indítottak el. Az üvegházhatás és az ózonréteg vékonyodása egyre beláthatatlanabb következményekkel jár a földi ökoszisztémára, a klíma radikális változása nyomán. Az energiatermelés alapvetően befolyásolja ezt a folyamatot, amelyért a társadalom a felelős.Mórahalom Város Önkormányzata az előbb vázolt probléma helyi szinten történő kezelésére a lakosság környezettudatos szemléletének alakítása céljából 2006-ban a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a "Mintaprojekt megújuló és alternatív energiafelhasználásra Mórahalmon” című HU0028 azonosító számú projektötletre sikeresen pályázott. A beruházás teljes értéke 567.127.765,- Ft, melyből 482.058.615,- Ft-ot támogat az Irányító Hatóság. 2009. év közepétől kezdtük a hivatalos előkészületek után megvalósítani a projektet, melynek várható befejezési ideje: 2011. április 30.


A projekt célja az alternatív energiahasznosítással és háztartási rendszerekkel megvalósuló minta tanyák kialakítása és azok működés közbeni bemutatása.


A Homokháti kistérségben megállapítható, hogy két tanyajelleg (lakó és gazdálkodó tanya) a legelterjedtebb és ezeket kívánjuk modellezni a projekt során. Ezen kívül sor kerül egy közösségi teret biztosító tanya építésére is.

A lakó tanya olyan család lakóhelyeként funkcionál, amelyen keresztül modellezni lehet a csak lakócélra használt tanyák energiagazdálkodását. A fő szempont az életmód, az életkörülmények javítása, alternatívák bemutatása az olcsóbb energia biztosítására (alacsony energia igényű kialakítás, napelem, napkollektor) és egyéb háztartási rendszerek működtetésére.

A gazdálkodó tanya nem üzletszerű termelést, hanem a kistérségi körülményeknek megfelelő, a termesztési és állattartási hagyományokat figyelembe vevő, a helyi sajátosságoknak megfelelő növénytermesztést és állattenyésztést bemutató tanyagazdálkodást folytat. A gazdálkodási szempontot előtérbe helyezve mutat be alternatívákat: új megoldások állnak rendelkezésre az energiagazdálkodás területén (pl.: napelem, napkollektor, geotermális, és pellet fűtés).

A közösségi tanya helyszínt biztosít a konferenciáknak, népművelő programoknak, továbbá a benne kialakított apartmanok szálláshelyként is funkcionálnak. A cél egy olyan közösségi hely kialakítása, ahol a vendégek használat közben találkozhatnak a megújuló források használatára szolgáló berendezésekkel, építészeti megoldásokkal. A közösségi tanya számos olyan programnak is helyet ad, melyek a külső csoportok befogadása mellett (tanyakonferencia, erdei iskola) a helyi közösségi élet fejlesztését célozzák. Emellett ez a tanya megfelelő helyszíne az alternatív energiahasználattal kapcsolatos képzések, kutatások, táborok, tanulmányi utak lebonyolításának.A tanyák és az üvegház építése 2010. november eleje óta jelenleg is folyik Mórahalmon 55-ös út bevezető szakasza melletti területen. Az építést 2011. április 25-ig fejezi be kivitelező.

A projekt további eleme a termelő és visszasajtoló termálkút fúrása és a hozzá tartozó gépészet kialakítása. A termálvizet a tanyák és az üvegház fűtésére, valamint a területen tervezett további beruházásokhoz használjuk fel. A kutak fúrása 2010. év elején elkészült, a gépészet kialakítása, valamint csövek fektetése az esős időjárás miatt elhúzódott, még folyamatban van.
Megújuló energia hasznosítás, korszerű építési megoldások

Mórahalom Város Önkormányzata a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával a "Mintaprojekt megújuló és alternatív energiafelhasználásra Mórahalmon” című, HU0028 számú projektje keretében megvalósuló konferenciasorozat harmadik előadás sorozat 2011. április 8-án 10:00 órakor kezdődik. Az első alkalommal az energiatakarékossági pályázati lehetőségekről, ezt követően a nap energetikai célú gyakorlati hasznosítása, a napelemek, napkollektor, valamint a korszerű világítástechnikai megoldások alkalmazási lehetőségei témában hallgattak előadást az érdeklődők. 2011. április 8-án a következő témákkal kapcsolatban tájékozódhatnak:

- hőszigetelési hibák és problémák, valamint az egyre terjedő cellulóz alapú hőszigetelés alkalmazási lehetőségei,

- párazárási / légzárási megoldások, és azok épületenergetikai szempontú fontossága,

- hőkamerás vizsgálatok, a hőkamerák működése, használatának gyakorlati bemutatása

Az előadásokat követően lehetőséget biztosítunk, hogy feltegyék kérdéseiket, melyeket igyekszünk helyben megválaszolni.

Szeretettel várunk minden szakmai és magán érdeklődőt.

A konferencia helyszíne: ETIK (Energia Tanácsadó és Információs Központ, Mórahalom Fesztivál köz 1. – Aranyszöm Rendezvényház mögött).

Kivitelező: Bauszer Kft.

A megújuló és alternatív energiák hasznosításának hosszabb távú, kézzelfogható bemutatására a konferenciákon kívül a fent említett Norvég Alap támogatásából egy komplex építési beruházást is megvalósítunk. A projekt fő elemei: termál kút létesítés, három megújuló energia használatát bemutató mintatanya, valamint egy üvegház. Az épületeket 2011. április 25-én adja át a kivitelező Bauszer Kft. Ezt követően április utolsó hetében zárókonferenciát tartunk, ahol részletesen beszámolunk a projekt/beruházás lakosságot érintő céljairól. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a zárókonferenciára is. Ennek időpontjáról az Önkormányzat honlapjáról tájékozódhatnak, valamint az Energia Tanácsadó és Információs Központ munkatársától telefonon (62/998-518), e-mailen: homokkert@morahalom.hu.
 
Fodor Csaba (projektvezető)VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››