clock
tour
admin

Mórahalmi kecskesajt

A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában, alkalmas az anyatej pótlására, valamint kiváló szépségápoló szer.


A kecsketejből készült sajtok egy egészen különleges csoportot képeznek a sajtokon belül. Készítésük ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik.
Különlegességük abban is megnyilvánul, hogy jellemző rájuk a szezonalitás, hiszen amíg tavasszal el nem választják a gidát az anyjától, addig sajtot sem lehet készíteni a tejből, mert a gida mind megissza.

Ízvilágukat tekintve jellemző rájuk, hogy erős karakterűek, ahogy a kecsketejet is könnyű felismerni az ízéről, a belőle készült sajtok is összetéveszthetetlenek. A natúr, ízesítés nélküli kecskesajtok mellett készítenek alapanyagukban ízesített, illetve különböző ízesítésű és alapanyagú kéreggel bevont fajtákat is. Ízesítőjük lehet pirospaprika, kömény, fokhagyma, lilahagyma, kapor, bazsalikom, illetve olajos magvak, aszalt gyümölcsök. A lehetőségek száma szinte végtelen. Hatalmas előnyük, hogy tejallergiások is fogyaszthatják a kecsketejből készült termékeket.

A térség éghajlatából eredően a táj adottságait, az itt található legelők növényzetét a kecsketartásban nagyon jól lehet hasznosítani. A kecskét régen a szegények tehenének tartották, a magyar paraszti kultúrában így foglalt el fontos helyet. A teje és az abból készített sajt is kiváló élelmiszer, telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően központi helyet foglalhat el az egészséges táplálkozás étrendjében is.

A sajtkészítés, a házilag készült sajtok fogyasztása a vidéki életformához természetes módon kötődik. A kecsketejből készített sajtok ötvözik a hagyományos életformát, ugyanakkor eleget tesznek a korszerű, egészséges életmód iránti igénynek is.

Településünkön a kecskesajt készítése során hagyományos és modern eljárásokat egyaránt alkalmaznak. A sajt érlelése természetes úton, adalékanyagok felhasználása nélkül történik, az elkészült sajt tartósítószert és mesterséges aromákat, valamint egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz.

A kecskesajt fűszerezéshez helyben termett zöldfűszereket használnak. A térségre jellemző a magas napsütéses órák száma, így a megtermett fűszernövények zamata különösen erős. Ezek a zöldfűszerek egyrészt az elkészült sajtok ízesítését szolgálják, másrészt a kecskék által legelt fű közé keveredve a tejnek is eredeti zamatot kölcsönöznek.

Településünkön a frissen készített, valamint az érlelt kecskesajtok mind a helyi lakosok, mind az idelátogató turisták körében nagy kedveltségnek örvendenek, fenntartva ezzel a hagyományos kultúra továbbélését, valamint annak modern táplálkozással való ötvözését.
 


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››