clock
tour
admin

Polgármesteri köszöntő


Mórahalmi Adjonisten!

Kedves Vendégünk!

Mórahalomra négy úton lehet bejutni. Mind a négy a város centrumába vezet, s valamennyi egy-egy fontos és jellemző köszöntéssel süvegeli meg a látogatót, s mindegyik utal az itt élők huszonegyedik századi életének mindennapjaira, szorgalmára, munkájára, vágyaira. Aki nyugatról érkezik, a híres-neves vásárok helyszínével találkozik először, ahol színes forgatag, gazdag kínálat vonzza a sokadalmat. Ha valaki Röszke felől közelít, az egy bivalyrezervátummal, a természetvédelem és környezetgondozás pompás példájával, a nemrégiben alapított, de máris sikeres művésztelep felújított épületeivel és az ipari park egyre vonzóbb csarnokaival szembesül, és a nem elhanyagolható sportpályával, ahol egy-egy focimeccsen igencsak nagy a hangorkán. Akinek útja északról vezet a településre, az a családias kertvárossal, az iskola- és sportközponttal találkozik, akit pedig Szeged felől hoz ide a jósorsa, azt a Hild-érmes város, a turulmadár és a háborús kopjafa köszönti. A négy út origójában a messziről útbaigazító híres katolikus templom tornya jelzi, megérkezett, érezze jól magát Mórahalmon! A templom körül nőtte ki magát az egykori tanyaközpont magát városi centrummá. A templom melletti körforgalom szépen rendben tartott kertje egyben a város centrumának origója is. A következetes várostervezési stratégia látható architekturális jellegzetessége a klinkertéglás burkolatok alkalmazása, az íves formák egymásnak feleselő használata, megnyitott belső udvarok intimitása. Egyik oldalon az új városháza, mely otthon ad a járási hivatalnak is, jelzi, hogy Mórahalom egyben a Homokhátság regionális központja. Mellette a városi piac épülete, ahol a helyi és környékbeli őstermelők kínálják friss és finom zöldségféléiket, gyümölcseiket, terményeiket. Aki busszal érkezik, - márpedig Móralom jelentős közlekedési csomópont is - az mindjárt részese lesz ennek a „körfogalomnak". A templommal átellenben a Tóth Menyhért Könyvtár várja a betűk szerelmeseit. A mórahalmi születésű, Európa¬hírű festőművész munkássága ma is él a szülőhely lakosainak emlékezetében Szemben az Aranyszöm Rendezvényház, a város egyik büszkesége, mely két kézzel és éjt nappallá téve kínálja változatos és igényes programjait helyieknek, vidékieknek és külhoniaknak. Udvara a város legnépszerűbb kulturális, idegenforgalmi, gasztronómiai fesztiváljának, a Homokháti Sokadalomnak fő helyszíne. A nyári rendezvény érdeklődők tömegeit vonzza határon innen és túlról a városba, akik találkozhatnak a színes portékáikat kínáló árusokkal, megkóstolhatják a megtermelt javakat, mézzel, kaláccsal, borral, gyümölccsel, sajttal, pálinkával gazdagíthatják íz élményeiket. De legfőképpen megcsodálhatják az ország leghosszabb rétesét is. Nem beszélve a folklór pompás palettájáról a népzene, néptánc, nótakultúra népszerű megszólalásáig. Esküvők és tudományos konferenciák, képzőművészeti kiállítások és színházi előadások otthona a Rendezvényház, melynek nyitott ajtaja élmények titkaira hívja a betérőket.
Legbüszkébbek mégis az egyre népszerűbb Erzsébet Fürdőre vagyunk. A főtér szobrokkal és emlékművekkel tisztelt parkjából juthatunk a környék legnépszerűbb gyógyító és szórakoztató komplexumába. Negyedszázada kevesen gondolták volna, hogy az akkor egyetlen medencés kisvárosi strand mára wellness központtá növi ki magát. Kevés olyan város büszkélkedhet azzal, hogy központjának meghatározó létesítménye egy tudományos háttérrel megalapozott gyógyászati és fürdőcentrum, melynek híre már túllépett az országhatárokon. A következetes fejlesztés keretében egyszerre nő a gyógyászati funkció, a pihenési és szórakoztatási kínálat, a szállodai vonzerő, a gasztronómiai lehetőség, a sokféle igényt kielégítő szolgáltatói rendszer, a többnapos pihenést, generációs üdülést, napi szórakozást, sportolást és relaxációt ajánló vonzerő. A négycsillagos Colosseum Hotel Európa bármely pontján megállná helyét, nem véletlenül csábítja az igényes hazai és külföldi vendégeket. Akik szerényebb körülményekre vágynak, a családi panziókban igazi, bensőséges vendégfogadásban részesülhetnek.
Mórahalom büszke múltjára, tiszteli elődeit, ápolja hagyományait. Eredményesen dolgozik a mindennapokban, tudjuk, hogy a jelen tervei és sikerei a jövő zálogai. Épül a Szent János térség minta-tanyaközponttal, lovascentrummal, a Nagy-Magyarország műemlékeit megjelenítő miniskanzennel, egy zarándokúthoz kapcsolódó kápolnával. A fürdő-fejlesztés is folytatódik, tovább bővül az ipari park, beírtuk nevünket a Kerékpáros Barát Települések sorába.

Bár azt tartják, Mórahalom homokra épült, de mi tudjuk, alapjai sziklaszilárdak. Mert kötőanyaga az itt élő emberek munkaszeretete, szorgalma, igényessége, hűsége, hite. Mindez biztosítéka, hogy az itt élők és a hozzánk látogatók egy élhető város élni akaró és szerető közegében találkozhassanak egymással. Ahogy egy kedves látogató fogalmazott:" A Homokhátság tele van gyöngyökkel, csak le kell hajolni értük." Hadd tegyem hozzá: keressük együtt ezeket a gyöngyöket, fűzzük gyöngysorrá, őrizzük együtt, mutassuk meg másoknak is, legyünk büszkék rá!
Ha jól érezte magát városunkban, látogasson el hozzánk máskor is! Élményeit ossza meg ismerőseivel, barátaival! Visszavárjuk, a viszontlátásra!


 


Nógrádi Zoltán

polgármester
országgyűlési képviselő


VISSZA NYOMTATÁS

Legfrissebb híreink:

Rendészeti felhívás

(2019.04.17. 10:15)

 Mórahalom belterületén budapesti vállalkozók a rezsicsökkentés jegyében szerződéseket íratnak alá nyílászárók utólagos szigetelése munkavégzés tárgyában.
Bővebben... ››

Álláshirdetés - épületgondnok

(2019.04.16. 10:54)

 Móra-Tourist Nonprofit Kft. pályázatot hirdet általános karbantartó, épületgondnok  munkakör betöltésére
Bővebben... ››

Gyorsan eldöntötte a rangadót a Mórahalom

(2019.04.15. 10:23)

2 perc alatt 2 gólt lőtt a Mórahalom Apátfalván, ezzel könnyedén nyerte a feljutás miatt fontos mérkőzést.
Bővebben... ››

További hírek ››